Кошик
763 відгуків
+380 (96) 764-54-82
+380 (50) 447-71-92
Интернет-магазин "Афон", православные товары.
Кошик

15 жовтня Православна Церква вшановує пам'ять священномученика Кіпріана і мучениці Іустини.

15 жовтня Православна Церква вшановує пам'ять священномученика Кіпріана і мучениці Іустини. Християни просять заступництва святих у боротьбі з сильними шквалами. Святий Кипріан пройшов шлях від чаклуна і слуги князя тьми до єпископа і захисника православної віри. А праведна Іустина прикладом побожного життя звернула в християнство тисячі поган. Святі прийняли мученицьку смерть в 304 році. Їх мощі спочивають у маленькій церковці села Менико на Кіпрі. Священики і місцеві мешканці свідчать про зцілення, що відбуваються за молитвами святих...

Слуга князя темряви

Священномученик Кипріан жив в Антіохії (північна частина сучасної Сирії) в III столітті, в часи останнього гоніння на християн. В ранньому дитинстві батьки-язичники віддали сина на виховання магам і чарівникам. Він освоїв ази бісівської премудрості: міг керувати вітром, обурювати море, насилати на людей хвороби й мори, читати по зірках. Ставши майстерним волхвом, Купріян повернувся в Антіохію. Спокушав і призвів багатьох людей до того людей. Багато зверталися до магу за допомогою в скорботах і бідах, і він допомагав, вдаючись до допомоги бісівської сили. Так люди опинялися в полоні темних сил.

— Я бачив самого князя темряви, — говорив про себе святий Кіпріан після хрещення, — він покохав мене, обіцяв поставити князем, коли покину тіло, а в земному житті — у всьому допомагати.

Праведна Іустина

У ті роки жила в Антіохії Іустина. Одного разу дівчина почула розповідь диякона про Ісуса Христа. Історія про народження Спасителя, які здійснюються чудеса, страти, воскресіння і вознесіння Господа схвилювала Иустину. Добре серце відгукнулося, захотілося більше дізнатися про Христової Церкви. Дівчина таємно почала ходити в храм і слухати слово Боже. Святий Дух зійшов на неї, і віра стала основою життя. Незабаром молитвами дочки прийшли до Бога батьки-язичники.

Іустина суворо дотримувалася заповіді Господа і пости, гаряче молилася. Полюбив Христа, вона бачила в Ньому Нареченого. Однак ворога бентежили чесноти дівчини. Щоб спокусити праведницу і відвернути її із обраного шляху, в хід йшли хитрощі.

У ті роки жив в Антіохії юнак Аглаид — син знатних батьків. Молодий чоловік купався в розкоші і ні в чому не знав відмови. Побачивши Иустину, він був вражений її красою і дивився з пожадливістю. Але здобути любов дівчини не вдалося ні умовляннями, ні лукавством, ні силою.

— Мій наречений — Христос. Заради Нього я зберігаю чистоту, — говорила Іустина, — Він охороняє мою душу і тіло від скверни.

Відповідь праведниці ще більше розпалив пристрасть Аглаида, і юнак відправився за допомогою до чарівникові Кіпріану.

— Не переживай! — заспокоїв чаклун. — Вона відчує таку пристрасть, яку ти навіть не відчув...

Підступи диявола

Кипріан був упевнений, що легко впорається з підступом Іустини. Він наказав одному з парфумів розпалити в дівчині блудні мрії. Біс приготував зілля і сказав окропити будинок Іустини. Чаклун передав зілля Аглаиду. Юнак таємно пробрався в покої діви і все виконав.

Іустина щоночі молилася Господу. Як зазвичай в три години вона встала на молитву. Несподівано перед дівчиною виник образ Аглаида, вона відчула хвилювання в тілі, кров закипіла. Діва зрозуміла, що її спокушає диявол, і стала осіняти себе хресним знаменням. З глибини серця волала вона до Господа:

— Боже мій! Вороги напали на мене, допоможи мені!

Господь почув і відгукнувся: тіло і серце заспокоїлися.

Тоді чаклун закликав більш вправного біса. Знову Іустина вдалася до хреста і молитві, оповилася у власяницю і стала тримати піст. Це зброя допомогло здолати спокусу і упокорити плоть.

В третій раз Кіпріан вдався до допомоги одного з бісівських князів. Досвідчений спокусник прийшов до діви у вигляді благочестивої жінки, яка розпитувала про цнотливість і нагорода за нього, як би маючи намір слідувати по шляху праведниці.

 

— Нагорода для тих, хто зберігає дівоцтво, велика, — відповіла Іустина. — Дивно, що люди не дбають про такий скарб.

— Як міг би існувати світ, якщо б не народжувалися люди? — питав бесівський князь. — Справді добру справу — подружжя.

Іустина серцем розпізнала в гості спокусника і вдалася до захисту Хреста Господнього. Диявол щез.

Чаклун був обурений:

— Ти — повелитель темних сил — не здолав дівиці! Така ваша влада, що слабка діва перемагає?!

Диявол відповів:

— Ми безсилі при вигляді хресного знамення. Воно як вогонь пече нас...

Кіпріан почав жорстоко мстити Іустині. Біди прийшли в будинку її близьких. Людей вражали страшні хвороби, їх тіла покривалися виразками, гинула худоба. Сама дівчина виявилася прикутою до ліжка через сильне недуги. За попущенням Бога горе спіткало майже всіх жителів міста. Старійшини Антіохії прийшли до Іустині і зажадали від неї вийти заміж за Аглаида, щоб врятувати невинних людей від скорбот.

Діва всіх заспокоювала:

— Лиха, які чинить чаклун, незабаром припиняться. Треба трохи потерпіти.

Свята Іустина старанно молилася Господу, і бісівське наслання припинилося. Вчорашні язичники, уражені цим, стали прославляти Христа.

Спасіння грішника

Господь не бажає смерті грішника. Він прийшов у світ і був розп'ятий, щоб врятувати від загибелі кожного, хто покається. Його людяність і милосердя сильніше гріха. Врятував Бог по Своїй доброті й Кипріяна.

Зрозумівши, що хресне знамення сильніше бісівських підступів, Купріян прийшов до князя тьми і сказав:

— Ти немічний в порівнянні з Богом! Ти боїшся хреста і дрожишь від Імені Христового. Відступи від мене, проклятий, я не готовий тобі служити! Буду благати християн, щоб простили мене за моє зло!

Диявол став душити Кипріяна. За крок від смерті чаклун перехрестився і вигукнув:

— Боже Іустини, допоможи мені!

Князь темряви негайно зник.

Кіпріан зібрав магічні книги і відправився до християнського єпископа Анфіма, щоб благати його про прощення і Святому Хрещенні. Книги спалили. Каяття колишнього чарівника було настільки важким, що його спочатку хрестили, потім зробили читцем, іподияконом, дияконом, ієреєм і, нарешті, єпископом. Кіпріан вів таке життя, що зрівнявся з великими святими. Будучи єпископом, він зробив Иустину ігуменею жіночого монастиря. В країні, де проповідували своїм святим життям Кіпріан і Іустина, перестали служити ідолам і увірували в Христа.

Кара мучеників

Святі Кипріян і Іустина мученицьки загинули в 304 році. Диявол спонукав язичників обмовити праведників. Правителям повідомили, що християни бентежать народ, ведуть його за собою в ім'я Христа, і це може бути небезпечно для влади. Кипріяна і Иустину схопили, посадили в темницю і наказали відмовитися від віри, але святі всі зазнавали. Тіло Кипріяна підвісили і повільно стругали тіло. Иустину жорстоко били. Праведників кинули в казан з окропом, але вода не палила їх тіла. Нарешті, призначили кару усіканням мечем. Купріян, боячись, що Іустина побачить його смерть і злякається, попросив час на молитву і дав можливість діві померти першої. Іустина радісно вирушила на зустріч з Небесним Женихом. Слідом за нею пішов до Бога святий Кіпріан.

Мощі святих

Тіла мучеників кілька днів лежали на місці страти. Християни таємно забрали їх, по морю переправили в Рим і поховали. У XIII столітті виникла небезпека, що святиня буде знищена арабами, і її перевезли на о. Кіпр. Тут, у церкві Святих Кипріана та Іустини, в селі Менико, неподалік від Нікосії, вони спочивають.

 

Інші статті

  • Икона Богородицы "Спорительница хлебов" написана по благословению старца Введенской Оптиной пустыни иеросхимонаха Амвросия. Отец Амвросий, великий русский подвижник ХIХ века, пламенел детской верой к Божией Матери.
  • Параскева Сербська сталася благочестивого болгарського роду. З раннього віку вона була істинно віруючою, молилася, ходила в церкву, віддавала одяг біднякам, незважаючи на те, що батьки не схвалювали такі ознаки милосердя..

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner